Bäst i test: Säng

Bäst i test sängar - våran vinnare

En god natts sömn börjar med rätt säng. Den bästa sängen avlastar och stödjer kroppen för att minimera överbelastning och ryggvärk oavsett om du ligger på sidan, magen eller på rygg. Den har också en god temperaturreglering för att förhindra att du blir överhettad vilket i sin tur bidrar till en förlängd och djupare sömn.

Vi tycker att alla förtjänar en bra säng, oavsett budget. I vårt bäst i test av sängar har vi därför utsett vinnare i olika budgetkategorier, från billig till lyx, där vi har fokuserat på kritiska faktorer som komfort, ergonomiskt stöd och hållbarhet utifrån hur de presterar inom sitt prissegment.

Behöver du fler tips inför ditt sängköp hittar du även vår omfattande köpguide längst ned på sidan!

Vad gör en säng till bäst i test?

En säng som utses till bäst i test ska avlasta kroppens tryckpunkter som rygg, axlar, höfter och svank. Det är även viktigt att sängen ger stabilt stöd åt ryggraden för att förebygga stelhet och värk i rygg och nacke. Hur viktigt valet av säng är för en god sömn utan ryggproblem bevisas även i en studie utförd av B. Jacobson, H. Gemmell, B. Hayes och T. Altena som publicerades i Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics 2002. Resultatet av studien visade bland annat att sömnkvaliteten och ryggsmärtan förbättrades med hela 60,73% respektive 57,21% redan efter 28 dagar efter att ha använt en säng med bättre stöd.

Kombinationen av god avlastning och bra stöd främjar alltså en bättre sömn, möjliggör ordentlig återhämtning för kroppen under natten och bidrar till mer energi och ökad livskvalitet. 

Bäst i test sängar ska avlasta kroppen. Rygg, höft, svank och axel - infografik

En bra säng leder bort kroppsvärme för att hålla en jämn temperatur genom natten för en djupare, längre och mer avslappnad sömn. En säng som leder bort kroppsvärme behåller värmen i madrassen istället för att låta den studsa tillbaka till kroppen för att förhindra överhettning vilket annars är en av de största anledningarna till att man vaknar under natten. Latex, skum med värmeavledande grafitpartiklar och pocketresårer är några av de viktigaste faktorerna för en sval och bekväm sömn.

För de som delar säng med någon annan är det viktigt att rörelser från den ena sidan inte stör den andra så att båda kan sova ostört. De bästa sängarna har välstoppade madrasser för så god rörelseisolering som möjligt.

För att kunna ge en god sömn behöver en säng ha en responsiv madrass som följer den sovandes rörelser utan motstånd utan att för den delen vara för mjuk. Detta är extra viktigtför såkallade kombinationssovare som ofta byter sovposition under natten.

Högkvalitativa sängar har ett bra kantstöd som ser till att de behåller sin form även vid sidorna. Detta är en avgörande faktor för användarvänligheten då sängen annars inte är tillräckligt viktbärande för att man ska kunna ligga eller sitta vid sängens kant.

Något många inte tänker på är att sängens egenskaper är minst lika viktiga för sömnen som för intima stunder. En ideal säng är därför tillräckligt fast för ge stabilitet, men samtidigt komfortabel och följsam, för att underlätta rörelse utan störande ljud.

En högkvalitativ säng ska vara anpassad för olika kroppsvikter för att kunna ge optimalt komfort och stöd oavsett kroppstyp. En persons kroppsvikt påverkar hur madrassen anpassar sig till kroppens konturer vilket innebär att en mjuk madrass ofta ger otillräckligt med stöd för en person med högre kroppsvikt. På samma sätt kan en hård madrass skapa för högt tryck på känsliga tryckpunkter hos en person med låg kroppsvikt som förhindrar en naturlig ryggradsposition.

För optimal sömn och för att främja en så neutral och tryckfri position för din ryggrad som möjigt bör den bästa sängen därför ha en madrass som är anpassad för alla kroppstyper alternativt ha möjligheten att välja olika fastheter för madrassen.

En “bäst i test”-säng bör uppfylla höga standarder av komfort och hållbarhet, samtidigt som den har ett pris som är rimligt i förhållande till dess kvalitet. Om en högkvalitativ säng har ett oproportionerligt högt pris blir den otillgänglig för en för stor andel av konsumenterna. Den allra bästa sängen enligt oss har därför ett rättvis förhållande mellan sängens egenskaper och pris.

Bästa sängarna - Våra toppval!

Bäst i Test 2023! – Emma diamond kontinentalsäng

Bästa billiga säng – Sens Kontinentalsäng

Bästa Säng i mellanklass – Venus Kontinentalsäng

Bästa säng i lyxklass! – Emma Signature Kontinentalsäng

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Emma, Sängfabriken och Bättre nätter. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut alla produkter genom noggrann undersökning.

Emma diamond Kontinentalsäng -
Bäst i Test 2023!

Emma Diamond Kontinentalsäng - Bäst I Test 2023

Emma Diamond är en minst sagt hyllad säng vars resårmadrass inte bara blivit utsedd till bästa madrass i svenska Testfakta utan även i europeiska motsvarigheter i 8 olika länder. De testvinnande egenskaperna består bland annat av livskvalitetshöjande stöd för axlar, rygg och höft samt befriande tryckavlastning som minimerar risken för värk och ryggproblem. Dessutom får du 100 dagars provperiod och fri retur om du inte är nöjd!

Vad gör Emma Diamond till
bäst i test?

Emma Diamond är bäst i test tack vare sin livsförändrande madrass som bevisat bidrar till en längre och djupare sömn, avleder värme, samt förebygger och avhjälper ryggont. Madrassens 7 zoner är tydliga och ger en avgörande skillnad i stöd och tryckavlastning för kroppen oavsett vilken position du sover i. Dessutom är resårmadrassen hela 25 centimeter hög till skillnad från många av konkurrenternas 18 centimeter vilket förhöjer den lyxiga känslan hos Emma Diamond ännu mer. Allt detta i kombination med den mer än överkomliga prislappen gör Emma Diamond till vår solklara vinnare.

Specifikationer:

Säng med testvinnande resårmadrass

Emma Diamonds testvinnande resårmadrass består av hela 5 olika lager av olika material som tillsammans arbetar för att ge sängen sina unika följsamma, temperaturreglerande och ergonomiska egenskaper.

Madrassens 3 mittersta lager består av Emmas egna framtagna Diamond Degree®- skum med grafitpartiklar som avleder överskottsvärme, ett ergonomiskt formande skumlager samt ett lager med 7 zoner bestående av hela 300 pocketresårer som ser till att madrassen andas och samtidigt ger ett anpassat stöd för olika delar av kroppen. Tack vare detta ger Emma Diamond ett bekvämt och ergonomiskt underlag att ligga på oavsett om du ligger på mage, rygg eller sidan.

De följsamma pocketresårerna i Emma Diamond ger även en bra rörelseisolering som hindrar rörelsen från att sprida sig vidare i madrassen och störa din partner i sömnen. Detta intygas också av flera kunder varav en berättar att hon “sover mycket bättre och störs inte längre av min make som vänder sig på natten”.

Emma Diamonds testvinnande resårmadrass infografik

Perfekt hårdhet för alla kroppstyper

Den mediumhårda madrassen har en motståndskraft på 5,2-6,2 på hårdhetsskalan och är noggrant uttänkt för att ge en bästa möjliga sovplats för alla – oavsett ålder och kroppsform. Detta bekräftas också av Testfakta då Emma Diamonds resårmadrass var den enda madrass i testet som gav lika bra ergonomiskt stöd för såväl små som stora kroppstyper!

Denna noggrant framtagna fastheten ger dessutom ett bra stöd ända ut i kanterna utan att för den delen påverka följsamheten vilket är perfekt för såväl sömn som för de mer intima stunderna.

Emma signature och diamonds madrassenshårdhet info grafik som visar 5.2-6.2 i hårdhet

Temperaturreglerande bäddmadrass

När du köper Emma Diamond kontinentalsäng kan du välja mellan den lite enklare bäddmadrassen “Flip” eller “Diamond” som är både kraftigare och mer temperaturreglerande. Detta tack vare det översta skumlagret som består av samma typ av Diamond Degree®- skum som resårmadrassen. Tack vare att det värmeavledande skummet hamnar närmast kroppen bidrar Diamond bäddmadrass till en svalare och därmed djupare sömn.

Vårt omdöme av Emma Diamond Kontinentalsäng

En av de saker som imponerar oss allra mest, bortsett från sängens ergonomiska egenskaper, är hur enkel hela processen är från beställning till eventuell retur. Emma Diamond levereras snabbt och är otroligt enkel att sätta ihop. Som förväntat lämnar Diamond inte heller mycket att önska när det kommer till komfort tack vare den formbara madrassen mes högkvalitativt och långsamt anpassningsbart skum. Som extra bonus kommer robotdamssugaren dessutom in under sängen. Alla tummar upp!

Smidig leverans och montering

Vi är väldigt imponerade över Emmas korta leveranstid. Med en garanterad leveranstid på endast 1-2 veckor är Emma Diamond den säng på listan som går allra snabbast att få hem. Andra sängar som exempelvis vår budgetvinnare från Sängfabriken kan ta så lång tid som 5 veckor att få levererad. Dessutom levereras både resår- och bäddmadrass vakuumförpackade vilket gör att de är extra enkla att få in genom dörren.

En liten, men praktisk detalj som vi uppskattar väldigt mycket med Emma Diamond är att det medföljer en liten “plastkniv” som gör det smidigt att skära upp plasten utan att skada madrassen. Ett tips är dock att montera resten av sängen först innan du skär upp madrasserna för att inte gå miste om värdefullt utrymme.

Det enda du behöver göra i form av montering är att skruva fast benen och klämma ihop de två sängbottnarna med varandra. Sedan är det bara att öppna upp madrasserna, klä på madrassfodralet samt slänga på resårmadrass och bäddmadrass och sängen är redo att bäddas! Har du beställt Emma Diamond med sänggavel är det bara att trä in denna i de praktiska skenorna baktill.

Smidig montering av Emma diamonds kontinentalsäng. Guide med 3 steg.

Lyxig och anpassningsbar madrass

Personligen föredrar jag sängar som är åt det lite hårdare hållet än åt det lite mjukare och tycker att Emma Diamond är helt perfekt i hårdhet. För de som fördrar en riktigt mjuk säng kan kanske Diamond uppfattas som något hård, särskilt i början. Detta tror jag dock är något man kan vänja sig vid tack vare madrassens lyxigt anpassningsbara skum som formar sig skönt och behagligt efter kroppen.

Skummet i resårmadrassen påminner till viss del om Tempurskum och går långsamt tillbaka till sin form snarare än att studsa tillbaka vilket ger madrassen en riktigt lyxig och högkvalitativ känsla. Emma Diamonds bäddmadrass bidrar definitivt också till stor del till den höga komforten då den är hela 9 centimeter hög till skillnad från andra madrasser som ofta är omkring 5-6 centimeter. Precis som resårmadrassen är den relativt fast, men fortfarande formbar vilket gör att den både avlastar och stöder på samma gång.

Något som kan vara bra att vara medveten om är dock att Emma är en relativt hög säng med en sitthöjd på hela 72 centimeter med den 9 centimeter höga bäddmadrassen. Detta är ungefär 5-10 entimeter högre än många andra kontinentalssängar vilket kan bli märkbart om man är lite kortare. För mig som är över 1,70 meter lång är detta dock inga problem alls.

Enkelt att hålla rent både i och under sängen

En annan sak vi reagerade på är hur smidig Emma Diamond är att hålla ren. Inte nog med att överdragen för både resår- och bäddmadrass är avtagbara och tvättbara i maskin utan de 13 centimeter höga benen ger dessutom tillräckligt med höjd under sängen för att en robottdammsugare ska få plats.

I mitt tycke är det få saker som är så irriterande som när man måste ligga ner på golvet och vifta med dammsugarskaftet för att försöka i ett försök att få rent eller ännu värre flytta på hela sängen. Att vår Roborock S8 Pro Ultra precis kommer in under sängen är därför en väldigt stor fördel. 

Fördelar och nackdelar med Emma Diamond

Vad tycker kunderna om Emma Diamond?

Sinsemellan kontinentalsängen, resårmadrassen och bäddmadrassen har Emma Diamond totalt hundratals omdömen. Ord som “wow”, “hotellkänsla” och “otroligt skön” fullkomligt flödar i kommentarerna. Antalet recensioner om hur Emma Diamond botat eller minimerat ryggproblem och ökat sömnen med flera timmar är dessutom nästintill för många för att räkna.

Innan jag fick min Emma visste jag inte att man kunde sova så bra. Tidigare hade jag så ont i ryggen att jag fick stretchta (!) när jag vaknade och jag blev alltid störd av min partner. Nu sover jag både godare och precis så länge som jag behöver och jag märker knappt av när min partner rör sig eller går upp. Kunde inte vara nöjdare.

Omdöme från www.emma.se

Sens Kontinentalsäng - bästa billiga sängen

Sens kontinentalsäng är en stor kundfavorit med 5-stjärnigt betyg i genomsnitt – och det är inte svårt att förstå varför. Den har nämligen samma funktioner som många lyxsängar, men till en bråkdel av priset. Vad sägs exempelvis om en 5-zonig resårmadrass och möjligheten till att anpassa hårdheten på vardera sida om den? Dessutom har Sens livstidsgaranti på ram- och resårbrott!

Vad gör Sens kontinentalsäng till bästa billiga säng?

Vi har utsett Sens till bästa billiga säng tack vare att den trots sin låga prislapp har en förmåga att avlasta och stödja kroppen för att minimera värk och god sömn på samma sätt som dyrare sängar. Att det dessutom ingår gavel och att man kan välja att ha olika fasthet på olika sidor av madrassen är extra imponerande och en funktion som inte ens alla lyxsängar erbjuder.

Till råga på allt är Sens även svensktillverkad vilket ökar på känslan av och kvalitet ytterligare. Variationen av valmöjligheter av storlekar, hårdhet och färger gör dessutom att Sens kan anpassas efter allas tycke och smak!

Specifikationer:

Prisvärd säng med avancerad 5-zonsmadrass

Trots att Sens är en budgetsäng är den utrustad med en resårmadrass med 5 zoner, bara 2 zoner mindre än den prisbelönade Emma Diamond som kostar flera gånger så mycket. Sens 5 olika zoner med individuella pocketresårer som främjar god rörelseisolering och ser till att du får rätt stöd på olika delar av kroppen så att exempelvis rygg och axlar inte överbelastas vilket både förebygger och lindrar värk. Resårmadrassen är dessutom förstärkt med kallskum runtom för bästa kantstöd både i hörn och sidor.

 
Sens imponerade madrasser infografik

6 olika hårdheter på madrassen

Oavsett om du föredrar en mjuk eller extra fast säng så är Sens sängen för dig. Du kan nämligen välja att få sängen med mjuk, mediumfast, fast eller extra fast madrass. Om ni köper en dubbelsäng kan ni dessutom välja om ni vill ha olika kärnor i madrassen vilket ger dig och din partner möjlighet att välja olika fasthet för er respektive sida om sängen. Ni kan då välja på att ha en mjuk/mediumfast madrass eller en mediumfast/fast resårmadrass.
Sens kontinentalsäng madrassens hårdhet

Vårt omdöme av Sens kontinentalsäng

Sens imponerar i allt från sin enkla montering till sin välstoppade bäddmadrass som till och med är tjockare än många av de dyrare konkurrenternas. Det råder ingen tvekan om att Sens är den perfekta sängen för dig som söker en billig, men bekväm och ergonomisk säng.

Fri leverans och snabb montering

Sängfabriken erbjuder fri frakt till din port eller tomtgräns när du beställer Sens. Vi blev även positivt över hur smidigt det var att välja till inbärning (för 690 kronor) om man önskar det, något som inte alla butiker erbjuder. 

Vi är även imponerade över hur enkel Sens är att montera. Det enda du behöver göra är att skruva fast benen på både sänggavel och säng och så är det i princip klart. Du behöver alltså inte montera gaveln i väggen utan den kläms smidigt in bakom sängen.

Om vi ska påpeka något när det kommer till leveransen så är det att den beräknade leveranstiden på 3-5 veckor känns något lång i jämförelse mot konkurrenternas genomsnittliga leveranstid på 2-3 veckor. Har man dock i åtanke att Sens tillverkas på beställning här i Sverige och dessutom tillverkas för hand är detta något man utan tvekan kan stå ut med.

Smidig montering av Sens kontinentalsäng, infografik med 3 enkla steg att montera sängen

Välfylld och bekväm

Bäddmadrassen är välstoppad med en imponerande höjd på 9 centimeter som ger en känsla av att sängen är mycket dyrare än vad den faktiskt är. Tack vare att bäddmadrassen är stoppad med kallskum och microfiber är den även både formbar samtidigt som den känns lagom mjuk.

Även om de 5 komfortzonerna  inte är riktigt lika tydliga som hos exklusivare sängar är det dock definitivt en stor skillnad i stöd och avlastning i jämförelse med en säng utan zoner. Har du tidigare sovit i enklare sängar från exempelvis IKEA kommer det kännas som att du sover som på moln i Sens.

Fördelar och nackdelar med Sens Kontinentalsäng

Vad tycker kunderna om Sens kontinentalsäng?

Sens kontinentalsäng har ett genomsnittligt betyg på 5/5 hos Sängfabriken och beskrivs bland annat som “bättre än någon hotellsäng jag någonsin legat i” och “bästa och skönaste sängen jag någonsin ägt”. Alla kunder är väldigt eniga om att Sens är en förvånansvärt bekväm och högkvalitativ säng till ett riktigt bra pris.

Bästa och skönaste sängen jag ägt någonsin. Valde fast, 180cm och jag har sovit så skönt den här första veckan i sängen med min opererade rygg. Otrolig säng för prislappen, rekommenderar till alla jag känner!

Omdöme från www.sangfabriken.se

Venus Kontinentalsäng - Bästa Säng I Mellanklass!

Venus kontinentalsäng är Bedre Naetters absolut största kundfavorit med över 800 omdömen och ett totalbetyg på nästintill 5/5. Denna fantastiska kontinentalsäng har hela 7 komfortzoner och kan fås i flera olika fastheter, inklusive kombinerad fasthet. Fastheterna är dessutom anpassade efter olika viktklasser vilket gör det enklare att välja rätt stöd och avlastning för just dig. Dessutom erbjuder Bedre Naetter hela 100 dagars fri provperiod!

Vad gör Venus till
bästa säng i mellanklass?

Venus är inte det billigaste alternativet, men ligger förvånansvärt lågt i pris i förhållande till sin höga kvalitet och är därför vårt självklara val för bästa säng i mellanklass. Med en garanterad livstid på 25 år, en avancerad 7-zonig madrass och en otroligt effektiv värmeavledande förmåga är Venus utan tvekan en säng utöver det vanliga.

Specifikationer:

7-zonsmadrass med imponerande temperaturreglering

Venus har hela 7 zoner, vilket är hela 2 zoner mer än andraplatsens Sens (från Sängfabriken). Det ökade antalet zoner innebär en större variation av stöd och avlastning för fler delar av kroppen för en godare och snällare sömn både för sinne och kropp.

Resårmadrassens följsamma pocketfjädrar omges av ett mjukt mintskum som inte bara bidrar till en ökad livslängd utan som också ser till att madrassen andas och avleder värme på ett effektivt sätt.  Detta är också bevisat av Testfakta som gav Venus resårmadrass hela 8,1/10 i andningsförmåga i sitt test av resårmadrasser år 2022.

Anpassad hårdhet på madrassen för dig och din partner

När du köper Venus kontentalsäng kan du välja att ha olika fastheter på vardera sida beroende på ditt och din partners behov.

Bedre Naetter har utvecklat tre olika fastheter för sina madrasser som är framtagna för optimal komfort för olika kroppstyper. Den mediumfasta madrassen rekommenderas för en kroppsvikt upp till 75 kilo medan den fasta och extra fasta modellen rekommenderas för 75-95 respektive 95 kilo och uppåt. På så sätt är det dessutom extra enkelt att välja vilken fasthet ni behöver på respektive sida om sängen.

Eftersom Venus resårmadrass är mediumfast som mjukast erbjuder den dessutom lika perfekt stöd för både sömn och vila som för intim aktivitet.

Venus kontinentalsäng - madrassens hårdhet, diagram

Valfri uppgradering av bäddmadrass

Venus kontinentalsäng inluderar bäddmadrassen Essential som består av 100% naturlatex som både ger ett bra stöd och kompletterar resårmadrassens goda andningsförmåga. Det finns dock även möjlighet att uppgradera till antingen bäddmadrassen “Polar” eller “Mayan”. 

Bäddmadrassen Polar är gjord av komfortskum med temperaturreglerande grafitpartiklar vilket är perfekt för dig som lätt blir överhettad på natten medan Mayan är det bästa valet för dig som vill ha ett extra miljövänligt alternativ. Alla Venus bäddmadrasser är dessutom designade med antiglidskydd undertill som både håller dem på plats och främjar rörelseisolering.

Vårt omdöme av Venus kontinentalsäng

Det är inte svårt att förstå varför Venus är så omtyckt av sina kunder. Detta är en fantastisk kontinentalsäng för sitt pris, inte minst om du sover på rygg och/eller har sömnproblem på grund av att du blir för varm på natten.

Gratis leverans och enkel montering

Den beräknade leveranstiden hos Bedre Naetter står alltid angiven innan du lägger din beställning. I vårt fall var beräknad leveranstid 17-25 arbetsdagar vilket vi tycker är helt klart godkänt för en säng. Frakten är dessutom alltid helt gratis fram till din port. Däremot finns ingen möjlighet att köpa till uppbärning vilket är lite synd. Eftersom vi har hissen nästintill i direkt koppling till lägenheten är detta dock inget problem i vårt fall, men för de som exempelvis saknar hiss eller har andra form av hinder kan detta vara bra att veta.

Monteringen av sängen lämnar inget att klaga på utan består i stort sett bara att montera benen. Det kan dock vara bra att veta att sänggaveln som ingår kräver väggmontering.

Säng för sval och behaglig sömn

Den inkluderade bäddmadrassen ger en sval och behaglig sömn och att den “endast” är 7 centimeter hög i jämförelse med exempelvis Emma Diamonds 9 centimeter höga madrass märks inte direkt av. Resesårmadrassen är högkvalitativ och slittålig, men det finns en risk för att uppleva en tendens till för hårt tryck mot axeln när man ligger i sidoläge. Upplevelsen kan dock självklart variera beroende på längd och vikt. Venus är dock väldigt bekväm och stödjande att ligga på när man ligger på rygg.

Fördelar och nackdelar med Venus Kontinentalsäng

Vad tycker kunderna om Venus kontinentalsäng?

Lovorden har inga begränsningar när det kommer till Venus kontinentalsäng. “Sover som en dröm”, “bästa sängen någonsin” och “ser ut som ny efter flera år” är bara några av dem. Sammantaget upprepar majoriteten av alla recensioner hur positivt överraskade de är över allt från hur hög kvalitet det är på sängen till hur kunnig service Bedre Naetter erbjuder.

Motsvarar till fullo förväntningarna, både vad gäller komfort och utseende. Kvalitetssäng som levererar på alla plan - jag sover som en dröm!

Omdöme från www.bedrenaetter.se

Emma Signature Kontinentalsäng - Bästa Säng i Lyxklass! -

Emma signature kontinentalsäng

Emma Signature, med sin testvinnande resårmadrass identisk till Emma Diamond, tar lyx till en ny nivå med möjlighet till en bredd på hela 200 centimeter. Denna säng erbjuder inte bara ergonomiska funktioner som effektivt motverkar och förebygger ryggproblem, utan även en exklusiv design – gott om luft under sängen och en elegant vägghängd sänggavel för en skandinavisk, trendig känsla. Dessutom inleds ditt köp med en 100 dagars provperiod så att du kan prova Emma Signature helt riskfritt!

Vad gör Emma Signature till
bästa säng i lyxklass?

Otaligt många kunder vittnar om dramatiska förbättringar av sina ryggproblem tack vare den testvinnande resårmadrassens enastående ergonomi med 7 komfortzoner. Emma Signatures  madrass utmärker sig även med sin utmärkta andningsförmåga vilket bidrar till en svalare, djupare och mer kvalitativ sömn. Detta i kombination med en svårt slagbar stilren och modern design som passar in i alla hem gör Emma Signature till vår absoluta favoritsäng i lyxklassen.

Specifikationer:

Säng med prisbelönt madrass och bevisad temperaturreglering

Precis som kontinentalsängen Emma Diamond har även Emma Signature samma prisbelönta resårmadrass med 7 komfortzoner och fantastiskt ergonomiska egenskaper som rankas hela 8/10 av Testfakta. Dessutom ger Testfakta resårmadrassen hela 8,6/10 i ergonomiskt stöd för axlar och rygg vilket gör att du ligger bekvämt och riskfritt även i sidoläge. 

Emma Signature är inte bara bekväm att ligga i, oavsett position, utan hjälper också till att upprätthålla rätt temperatur under natten tack vare resårmadrassens (och bäddmadrassens) temperaturreglerande Diamond Degree®-skum. Den effektiva andningsförmågan bekräftas inte heller bara av kunderna utan även av Testfakta som betygsatte resårmadrassens andningsförmåga med 8,4/10.

Emma Signature - prisbelönt resårmadrass - infografik

Perfekt fasthet för små som stora kroppar

Emma Signatures resårmadrass finns endast i en fasthet med en hårdhet mellan 5,2-6,2 och räknas som mediumfast. Fastheten i madrassen är dock noggrant uträknad för att passa alla kroppar, oavsett vikt vilket också intygas av Testfakta.

Emma signature och diamonds madrassenshårdhet info grafik som visar 5.2-6.2 i hårdhet

Vårt omdöme av Emma Signature kontinentalsäng

Med en snabb och smidig leverans direkt till din dörr, till enkel montering och en hög formbar madrass som utstrålar lyx så är det svårt att inte tycka om Emma Signature. Lägg därtill det generösa utrymmet under sängen som gör både förvaring och städning enklare så är Emma Signature svårslagen.

Formar och mjuk madrass som visas upp med två olika bilder av madrassen

Leverans till dörren och smidig montering

Likt Emma Diamond imponerar även Emma med Signatures snabba frakt, med en beräknad leveranstid på endast 6-12 arbetsdagar. Är du otålig och vill ha hem en lyxig säng extra snabbt är Emma Signature därför ett solklart val. Något vi verkligen gillar med Emmas fraktmetod är att de levererar sängen ända fram till dörren och inte bara till din port eller tomtgräns. Dessutom är det helt gratis!

Monteringen är dessutom lika enkel som för Emma Diamond, om inte ännu enklare. Eftersom sängbottnarna inte är lika höga väger de också mindre vilket gör dem smidigare att få på plats. Om du väljer till en sänggavel behöver du dock montera upp denna på väggen till skillnad från Emma Diamonds modell som bara skjuts in bakom sängen.

Exklusiv och formbar madrass

Som vi redan nämnt i vår recension av Emma Diamond så är resårmadrassen formbar utan att vara för mjuk. Dessutom går skummet långsamt tillbaka till sin naturliga form vilket ger madrassen en extra lyxig känsla till skillnad från billigare skum som genast studsar tillbaka. Den 9 centimeter höga bäddmadrassen bidrar till den exklusiva känslan ännu mer och kompletterar den tryckavlastande resårmadrassen på ett riktigt bra sätt.

Gott om utrymme under sängen

Tack vare det hela 20 centimeter höga utrymmer under sängen är det smidigt att dammsuga under sängen både med vanlig dammsugare och robotdammsugare. Dessutom får du enkelt plats med sänglådor under sängen om du skulle behöva extra förvaringsutrymme!

Fördelar och nackdelar med Emma Signature

Vad tycker kunderna om Emma Signature kontinentalsäng?

Kanske inte helt oförväntat mottas Emma Signature minst lika väl hos kunderna som Emma Diamond. I recensionerna beskrivs Signature bland annat som robust och ljudlös, enkel att montera, prisvärd och framförallt beröms den för att ha en komfort utöver det vanliga.

Vi köpte vår säng och kände oss lite nervösa över att inte kunna klämma och känna på den innan köpet. Provperioden på 100 nätter var därför avgörande för mig. Det fanns dock ingen anledning att oroa sig, vi är båda mer än nöjda med vårt köp. Jag skulle rekommendera denna säng till alla som vill ha en bättre nattsömn. (Översatt från engelska).

Omdöme från www.productreview.com.au

Köpguide: Så väljer du rätt säng

För att välja rätt säng behöver du först och främst ta reda på vilken typ av säng och storlek som passar dig bäst. Vet du exempelvis skillnaden på en kontinentalsäng och ramsäng? Eller bor du trångbott och har större nytta av en mindre och smidigare loftsäng eller skåpsäng?

Vi hjälper dig att hitta svaren på alla frågorna ovan och vägleder dig i hur du väljer rätt madrass till sängen, vilka de bästa butikerna varumärkena är för sängar samt vilka garantier och villkor som är bra att hålla utkik efter.

Dessutom ger vi dig nyttiga tips för vad du bör tänka på när du köper sängkläder och andra tillbehör till din nya säng!

Vilken sängtyp är bäst för dig?

När du ska köpa en säng är det stor chans att du kommer att välja mellan en kontinental- eller ramsäng. Kontinentalsängen anses ofta vara allra lyxigast och erbjuder optimal komfort med flera lager medan ramsängen är lite enklare och stabilare.

Behöver du extra flexibilitet eller utrymme kan dock en ställbar säng eller en säng med förvaring var ett bättre alternativ. Den förstnämnda ger dig möjlighet att höja och sänka madrassen med hjälp av en fjärrkontroll medan den sistnämnda är designad med lådor eller hyllor som ger dig extra utrymme för dina behörigheter.

Är det istället viktigast att optimera kvadratmetrarna där hemma kan en loftsäng eller alternativt en våningsäng vara det bästa valet för dig. Speciellt om sängen är uttänkt till ett barnrum. 

Olika typer av sängar

Kontinentalsäng

Kontinentalsängar består av hela tre olika lager – en sängbotten, en mittersta resår- eller skummadrass samt en bäddmadrass. Denna kombination gör sängen extra följsam samtidigt som den ger ett mycket bra stöd och avlastar kroppens tryckpunkter såsom axlar och höfter för att främja en naturlig ryggradsposition.

De goda ergonomiska förutsättningarna i en kontinentalsäng förebygger och lindrar värk och stelhet samtidigt som det bidrar till ett mindre behov av att byta position när du sover vilket resulterar i en längre och mer ostörd sömn.

Tack vare att kontinentalsängen består av så många olika lager ger den bättre rörelseisolering i jämförelse med exempelvis ramsängen som endast består av två lager. Kontinentalsängar är därför en optimal säng för par då risken är mindre att man stör varandras sömn.

Kontinentalsäng i sovrum
Bilden visar ett exempel på hur en kontinentalsäng ser ut.

Ramsäng

En ramsäng består av en resårbotten och en bäddmadrass och är något stadigare än kontinentalsängen. Den rekommenderas därför ofta till de som föredrar en lite fastare säng eller för de som väger lite mer.

Resårbotten i en ramsäng består enkelt förklarat av en resårmadrass som omges av en trä- eller metallram. Botten och ramen är beklädda som en enhet och ska alltså inte blandas ihop med en sängram där en separat madrass placeras inuti ramen. 

Madrassen i en ramsäng är ofta zonindelad och avlastar och stödjer kroppen, precis som i en kontinentalsäng. Eftersom det tredje lagret saknas kan den dock upplevas för hård för mindre kroppstyper samtidigt som den inte blir lika följsam och rörelseisolerande.

Ramsängar i ett sovrum
Bilden visar två ramsängar som är placerade bredvid varandra.

Ställbar säng

En ställbar säng, även kallad höj- och sänkbar säng, är utrustad med en eller två motorer som låter dig justera höjden i huvud- och fotändan. Detta är en väldigt bekväm funktion när du exempelvis ska se på teve i sängen, men är framförallt tacksamt för äldre eller de som lider av svåra sömnproblem eller andra medicinska besvär. 

Genom att höja fotänden kan en ställbar säng exempelvis förbättra blodcirkulationen och minska svullnad och värk i benen. Har du problem med andningen kan du istället höja huvudänden vilket öppnar upp luftvägarna och lättar på besvären när du sover.

Dessutom gör en ställbar säng det mycket enklare att stiga upp ur sängen vilket är väldigt praktiskt för äldre personer.

En ställbar säng i ett sovrum med naturligt ljus
Bilden visar ett exempel på en ställbar säng.

Säng med förvaring

En säng med förvaring är utrustad med förvaringslådor i botten och är väldigt praktisk om man har ont om utrymme. 

Sängar med förvaring finns både i form av kontinentalsängar och sängramar. För att komma åt lådorna i en kontinentalsäng med förvaring lyfter man oftast upp en sidan av madrassen, men det finns även modeller där hela madrassen lyfts upp framifrån.

När det kommer till sängramar så drar man istället oftast ut lådorna nedtill.

Loftsäng

En loftsäng påminner om en våningsäng i uppbyggnaden, men saknar sovplatsen nedtill. Istället får du extra utrymme över till annat som exempelvis ett skrivbord, en läshörna eller extra förvaring. 

Tack vare att loftsängar frigör golvyta är de perfekta för compact living och är därför väldigt populära i exempelvis studentlägenheter, attefallshus och barnrum.

Exempel på en loftsäng i en liten lägenhet
Bilden visar ett exempel på en loftsäng.

Våningsäng

En våningsäng består av två sängar “staplade” ovanpå varandra. Med hjälp av en våningssäng får du alltså plats med två sängar till samma utrymme som en.

Våningsängar är populära i mindre bostäder och används ofta i barnrum. Andra populära utrymmen för våningsängar är vandrarhem, båthytter och fritidshus.

Exempel på våningsäng i sovrum
Bilden visar ett exempel på en våningsäng.

Vilken storlek ska man välja på sängen?

När du har bestämt vilken typ av säng du vill ha är det dags för att välja storlek. För en så bekväm och avslappnad sömn som möjligt rekommenderar vi 120 centimeters bredd för en enkelsäng samt 180 centimeters bredd för en dubbelsäng. Självklart går det även bra med större bredd än så.

Hur stor säng man får plats med beror dock på hur stort sovrum du har. Har du begränsat med utrymme så måste du självklart anpassa dig efter detta, men generellt bör du aldrig välja en mindre säng än vad du har plats med.

En för liten säng gör att du inte kan röra dig fritt vilket leder till att du sover oroligt och får för lite djupsömn. Delar du säng för någon är risken också stor att det blir för varmt i sängen vilket gärna leder till att ni vaknar flera gånger om natten eller känner dig trött trots att du sovit rätt antal timmar.

De vanligaste sängstorlekarna som finns att välja mellan ligger i intervallet 90-120 centimeters bredd för enkelsängar samt 140-210 centimeters bredd för dubbelsängar.

90 säng

Den 90 centimeters breda sängen är standard för enkelsängar och erbjuder tillräckligt med utrymme för att man ska kunna sova bekvämt. Dock rekommenderas den främst till gästrum eller barnrum.

En 90 säng upplevs oftast för smal för att användas dagligen som vuxen, speciellt om man kommer att sova två personer i den emellanåt.

105 säng

En 105 säng är 15 centimeter bredare än standard för enkelsängar. Den ger därmed extra rörelseutrymme när du sover för ökad komfort, men rekommenderas dock fortfarande främst för barn- och gästrum.

120 säng

En 120 centimeters bred säng är den största typen av enkelsäng och kan nästan upplevas som en mindre dubbelsäng. Därmed passar den lika bra till gästrummet som till vuxna som lever trångbott. 

120 sängar är även väldigt populära för tonårsrum då de ger goda förutsättningar för en god natts sömn samtidigt som de inte tar upp allt för mycket plats.

140 säng

Sängar som är 140 centimeter breda räknas som den minsta typen av dubbelsängar. Den är ett bra alternativ för de som bor ensamma i ett mindre hushåll eller för gästrum om du vill kunna erbjuda en sovplats för två personer.

Har du tillräckligt med utrymme för en större modell så kan de extra centimetrarna göra stor skillnad för sovkomforten. I en 140 säng är det nämligen större chans att ni stör varandra när ni byter sovposition under natten om ni sover två stycken i sängen.

160 säng

En 160 säng är ett populärt val för par som har ett lite mindre sovrum och som inte har plats för en större säng. Tycker ni om att sova nära varandra behöver ni kanske dessutom inte mer plats än så här.

Den 160 centimeters breda sängen ger er 80 centimeter var att sova på vilket är tillräckligt för att kunna sova bra. Har man extra utrymme och pengar är det dock sällan man ångrar sig om man köper en större säng.

180 säng

En 180 säng är det allra vanligaste valet för dubbelsängar i ett huvudsovrum. Här kan ni båda sova avslappnat och bekvämt utan att trängas. Det goda utrymmet främjar dessutom en behaglig sovtemperatur som ökar förutsättningarna för god sömnkvalitet. 

200 säng

Vill du ha en extra lyxig säng och vet med dig att du behöver extra mycket utrymme när du sover kan en 200 säng vara ett bra alternativ. Den är även ett bra alternativ om ni har barn eller husdjur i hushållet som ni ofta delar säng med.

De 200 centimeters breda sängarna tillhör inte standard och kan därför vara relativt svåra att få tag på. De återförsäljare som har dem erbjuder dem även endast i ett begränsat utbud.

210 säng

Har du ett stort sovrum och vill unna dig optimal sovlyx bör du satsa på en 210 säng. De är dessutom enklare att få tag på än 200 sängar.

210 centimeters breda sängar finns i form av kontinentalsängar, ramsängar och ställbara sängar, även om de förstnämnda är allra vanligast.

Hur stor är en queen size säng?

En så kallad queen size säng är mellan 140-160 centimeter bred enligt Kungssängen. Måtten för en queen size säng kan dock variera mellan olika länder.

Många hotell använder sig av termen “queen size” när de marknadsför storleken på sängen i sina hotellrum. När du bokar ett mindre hotellrum är chansen stor att det är en queen size säng du kommer att sova i.

Hur stor är en king size säng?

En king size säng är minst 180 centimeter bred och är alltså mellan 20-40 centimeter bredare än en queen size säng. King size sängar upplevs därför lyxigare och är populära i uppgraderade hotellrum eller sviter.

Hur väljer man rätt madrass till sin säng?

För att välja rätt madrass till din säng behöver du ta hänsyn till:

 • Om du vill ha en resår- eller skummadrass
 • Hur många komfortzoner du behöver
 • Hur mjuk/fast säng du vill behöver
 • Hur mycket du väger
 • Vilken sovposition du föredrar

Vilken typ av madrass vill du ha?

Sängmadrasser kan delas in i två huvudkategorier – resårmadrasser och skummadrasser. Resårmadrasser har en kärna av resårer, även kallade fjädrar, medan skummadrasser är helt tillverkade av skum.

Om du planerar att köpa en sängram eller sängstomme för att placera en madrass i har du möjlighet att välja antingen en resårmadrass eller skummadrass. Ska du däremot köpa en kontinentalsäng kan du dock endast välja en resårmadrass.

Resårmadrass

En resårmadrass är till största delen uppbyggd av elastiska och stötdämpande resårer som fördelar vikten jämnt över madrassen. Den har även alltid minst ett lager med skum närmast kroppen för bästa komfort.

En del resårmadrasser är uppbyggda av en kombination av resårer och flera lager skum. Dessa madrasser kallas även för hybridmadrasser då de är en blandning av båda delar.

De resårer som används i sängmadrasser är främst bonellresårer och pocketresårer:

 • Bonellresår: Sprialformade fjädrar som är sammankopplade med varandra. Är oftast billigare än pocketresårer.
 • Pocketresår: Spiralformade fjädrar som är inpackade separat i varsin liten ficka eller “pocket”. Detta gör att sängen isolerar rörelser mer effektivt.
Bonellresår vs pocketresår
Skillnader mellan bonellresår och pocketresår.
Vilka sängar passar en resårmadrass till?

Resårmadrasser passar perfekt till kontinentalsängar, våningssängaroch loftsängar. De flesta modeller passar även utmärkt till ställbara sängar.

Skummadrass

En skummadrass består av skum rakt igenom, men kan bestå av flera olika skikt beroende på vilken typ av madrass du väljer. Enklare och billigare modeller består oftast av en enda typ av skum medan mer avancerade och avlastande madrasser består av flera olika skumtyper.

De skumtyper som är allra vanligast i skummadrasser är polyuretanskum (kallskum), memoryskum och latexskum:

 • Polyuretanskum: Ett högelstiskt och lättviktigt skum som har en förmåga att återgå till sin naturliga form snabbt. Används både som det är och i kombination med andra skumlager.
 • Memoryskum: Ett typ av polyuretanskum som gjorts om för att bli mer kompakt och formbart. Memoryskum avlastar leder och muskler, men andas inte lika bra som exempelvis latexskum.
 • Latexskum: Stabilare än både polyuretan- och memoryskum. Har dessutom en effektiv andningsförmåga och avleder värme effektivt. 
Olika typer av skum i sängmadrasser
Skillnader mellan kallskum, memoryskum och latexskum.
Vilka sängar passar en skummadrass till?

Skummadrasser passar bra till sängramar och sängstommar samt våningssängar, loftsängar och ställbara sängar.

Hur många komfortzoner vill du ha i din säng?

Madrasser har vanligtvis inga, tre, fem eller sju olika zoner. Hur många komfortzoner en madrass har avslöjar hur bra den är på att anpassa sig efter din kropp.

En komfortzon är anpassad för att stödja och avlasta en specifik tryckpunkt på kroppen. Den zon som är anpassad för axlarna är exempelvis mjukare än den som är belägen under svanken då denna behöver mer stöd.

Zonindelade madrasser är vanligast bland resårmadrasser, men förekommer även bland skumvarianter.

Vilken fasthet på sängen är bäst för dig?

Vilken fasthet på sängen som är bäst lämpad för dig ergonomiskt beror bland annat på din kroppsvikt, men även på vilken sovställning du vanligtvis sover i.

Väger du lite mer behöver du generellt en fastare madrass som förhindrar att du sjunker ned och felbelastar nacke, rygg och höft och sover du exempelvis på rygg behöver du en madrass som avlastar och stödjer axlar och höft.

Variationen av fasthet på sängar kan variera från butik till butik, men de vanligaste valmöjligheterna brukar vara mjuk, medium, fast och extra fast.

Vid köp av en resårmadrass till en dubbelsäng erbjuder många butiker även möjligheten att välja olika fastheter på vardera sida om sängen. Detta är perfekt om ni är ett par som behöver olika stöd och avlastning.

Vilken fasthet är bäst för olika kroppsvikter?

Vilken kroppsvikt olika fastheter är anpassade för varierar mellan butik till butik. De allra flesta återförsäljare brukar dock ange rekommenderade minimi- och maxvikter för de olika alternativen på produktsidan för sängen eller madrassen.

Här nedan följer en lista över ungefärliga riktlinjer på vilken fasthet som passar bäst beroende på vad du väger*:

 • Mjuk madrass: Bäst för dig under 60 kilo då den inte ger tillräckligt med stöd för tyngre kroppar.
 • Mediumfast madrass: Bäst för personer upp till 80-100 kilo beroende på butik och sovställning.
 • Fast madrass: Bäst för personer som väger över 80-100 kilo beroende på butik och sovställning.
 • Extra fast madrass: Bäst för dig som väger 115 kilo och uppåt.

*De ovanstående punkterna är endast ungefärliga. Rekommenderad vikt kan skilja sig mellan olika varumärken, butiker och fabrikat. Det är därför alltid viktigt att följa de rekommendationer som står angivna på produktsidan.

Vilken fasthet är bäst för olika sovställningar?

Olika fastheter lämpar sig olika bra beroende på vilken position du sover i. Detta eftersom du belastar kroppen på olika sätt beroende på hur du ligger.

Vilken fasthet som passar bäst för din sovposition beror också på hur mycket du väger eftersom detta också på verkar belastningen. En fast madrass kan exempelvis klara av en något högre vikt om man sover på rygg än om man sover på sidan.

De allra största sängbutikerna anger rekommendationer för vilken sovposition som lämpar sig bäst för olika madrasser. Ofta finns denna information dock på en separat sida och inte på själva produktsidan.

Nedan följer en lista över rekommenderad fasthet för olika sovpostioner:

 • Mjuk madrass: Passar bäst för sido- och ryggsovare som väger umder 60 kilo. Sover man på mage finns risken att man sjunker ned för mycket och överbelastar nacke och rygg.
 • Mediumfast madrass: Lämpar sig bra för sidosovare och ryggsovare samt magsovare med lättare kroppsvikt.
 • Fast madrass: Passar bra sido- och ryggsovare med lite tyngre kroppsvikt. Lämpar sig även bra för magsovare av något lättare kroppsvikt än rekommenderat.
 • Extra fast madrass: Passar bra för rygg- och magsovare som väger drygt 115 kilo.

Varför behöver du en bäddmadrass till din säng?

En bäddmadrass är en tunnare madrass som man lägger ovanpå den vanliga madrassen vi din säng. Dels av hygienskäl, men också för att komplettera och höja komforten och stödet i madrassen under.

Generellt rekommenderas en bäddmadrass för alla sängar, inte minst för att förlänga livstiden för sängen.

Om du inte använder en bäddmadrass sliter du inte bara mer på den vanliga madrassen utan du låter också all fukt och svett absorberas upp direkt av huvudmadrassen. Detta försämrar hygienen betydligt och ökar risken för kvalster.

När man köper en kontinentalsäng ingår alltid en bäddmadrass i köpet. Detsamma gäller oftast även vid köp av ramsängar och ställbara sängar, men går i vissa fall att välja bort. För andra sängar såsom vånings- och loftsängar behöver du oftast köpa till både säng- och bäddmadrass separat.

Vilken bäddmadrass är bäst för dig?

Bäddmadrasser finns i flera olika tjocklekar och varierar oftast mellan 5-9 centimeter i höjd. Generellt sett ger en tjockare bäddmadrass mer komfort och stöd än en tunnare variant. Detta beror dock självklart även på innehållet i madrassen.

Kärnan i en bäddmadrass är uppbyggd av skum som kan bestå av en eller flera olika sorter. Skummet varierar ofta mellan polyuteran-, memory- och latexskum, precis som i en vanlig skummadrass.

Glöm inte att kontrollera hur bäddmadrassen är uppbyggd för att se till att den kompletterar din säng på bästa sätt. Är du exempelvis varm om nätterna är förmodligen en bäddmadrass med värmeavledande latexkärna det bästa valet för dig.

Vilka är de bästa butikerna för att köpa en säng i?

De bästa butikerna för att köpa sängar är butiker som är inriktade enbart på säng- och sömnrelaterade produkter eftersom de har störst expertis. Några exempel på sådana butiker är Emma, Sängfabriken, Bättre Nätter och Sova.

Det finns dock även stora kedjor som exempelvis Ikea, Jysk och Trademax som med sitt stora urval av sängar är ett bra val för de som söker en mer budgetvänlig säng. Många av dessa kedjor har dessutom stora sängavdelningar med kunnig personal inom området som kan hjälpa dig att hitta rätt säng för just dig.

Emma

Emma är kända för sina sängar och “Emma madrasser” av premiumkvalitet till överkomliga priser. Deras kontinentalsängar “Emma Diamond” och “Emma Signature” vann dessutom utmärkelsen “Bästa säng” och “Bästa säng i lyxklass” i vårt bäst i test.

Förutom kontinentalsängar erbjuder de även en optimalt utformad modell av kontinentalsäng med förvaring, ramsäng samt ett sängpaket med sängram och sängmadrass.

IKEA

Ikea har ett näst intill oändligt urval av sängar och tillhörande madrasser i varierande prisklasser. Här går exempelvis att få tag på en 140×200 centimeter stor kontinentalsäng för under 4000 kronor, men det finns även lika stora sängar för över 18000 kronor.

Det spelar ingen roll om du är ute efter en sängram, resårbotten, ramsäng, kontinentalsäng, säng med förvaring, barnsäng, spjälsäng, våningssäng eller loftsäng – Ikea har allt. Det enda vi saknar är ställbara sängar.

Några av Ikeas mest populära sängar är “Kura” våningsäng samt “Brimnes” och “Hemnes” sängstommar.

Sängfabriken

Sängfabriken är experter på sängar och sängtillbehör och erbjuder svensktillverkade sängar till förvånansvärt bra priser. Deras högkvalitativa ligger i samma prisnivå som exemelvis Ikea och Trademax och är ett bra val om du vill ha en riktigt bra säng utan att behöva betala en förmögenhet.

Den enda nackdelen med Sängfabriken är att de endast har kontinental-, ram- samt ställbara sängar i sitt sortiment. Ett stort plus är dock att de erbjuder livstids garanti på alla sängar samt att de även erbjuder ett mindre urval av natursängar som är helt tillverkade i naturliga material.

Bättre nätter

Bättre nätter, eller Bedre naetter som de heter på danska, är en dansk onlinebutik som startade med målet att sälja bättre sömn till rimliga priser.

De ligger generellt något högre i pris än exempelvis Ikea, men erbjuder också mer avancerad teknik för en lyxigare sängupplevelse. Bättre nätters kontinentalsängar har exempelvis hela 7 zoner för bästa möjliga tryckavlastning och inkluderar både sängmadrass och sänggavel.

Omdömet 4,6/5 av totalt tusentals recensioner intygar dessutom  hur hög kvalitet sängarna från Bättre nätter håller. Några av de populäraste sängar inkluderar Venus och Atlas.

Trademax

Trademax levererar maximalt både när det kommer till utbud och priser. Här finns nog ingenting som saknas – de erbjuder till och med vattensängar, himmelsängar, japanska sängar samt sängskåp vilket ingen av de övriga butikerna gör.

En nackdel med Trademax är dock att de inte erbjuder någon provperiod för sängar vilket de flesta andra butikerna gör.

Sova

Sova har varit specialister på sängar sedan 1989 och finns både online samt i fysiska butiker. Deras största fokus ligger på exklusiva sängar från märken såsom Hilding, Jensen och Tempur, men de har även ett relativt stort urval av mer budgetvänliga alternativ.

En stor fördel med att köpa säng hos Sova är att de erbjuder möjlighet till att boka en konsultation i någon av deras butiker. Då får du en timmes ostörd hjälp av en sängexpert som hjälper dig att hitta din perfekta säng.

Jysk

Jysk erbjuder sängar från bara ett par tusenlappar och enda upp till 40000 kronor. Deras största urval hittar ni bland kontinentalsängarna, men de erbjuder även ett blandat sortiment av ramsängar/resårbottnar, barnsängar, gästsängar och ställbara sängar.

Något vi verkligen gillar med att handla sängar hos Jysk är att de har omdömen för majoriteten av dem. Detta gör det betydligt mycket enklare att bedöma sängens kvalitet och komfort om man inte har möjlighet att prova den i butik.

Vilka är de bästa varumärkena för sängar?

Det bästa varumärkena för sängar är de som är renodlade experter på sängar och sömnkvalitet, i alla fall om du frågar oss. Här är en lista över de varumärken som vi tycker är allra bäst på sängar:

 • Hästens
 • Carpe Diem
 • Hilding
 • Dux
 • Tempur
 • Jensen
 • Viking

Hästens

Hästens är ett svenskt företag känt för sina lyxiga och handgjorda sängar. Företaget har över 160 års erfarenhet och använder sig av naturliga material såsom tagel (hästhår), bomull, lin och ull för att skapa madrasser och sängar av högsta kvalitet.

Då största fokus ligger på hållbarhet och kvalitet erbjuder Hästens enbart några få olika modeller av sängar. Dessa är dock optimalt utformade för bästa komfort och tryckavlastning.

I sortimentet finns kontinentalsängar, ramsängar och ställbara sängar. För att investera i en Hästens säng behöver du dock vara beredd på att lägga ut mellan 50000-400000 kronor.

 

Carpe Diem

Carpe Diem är ytterligare ett svenskt varumärke med högkvalitativa, handgjorda sängar. Även om de har många sängar i lyxklassen i samma prisklass som Hästens har de även flera överkomliga modeller att välja på.

Deras sängar är designade för att bidra till en längre och djupare sömn och har totalt hela 5 patent för olika tekniker förhöjer sömnkvaliteten.

En säng från Carpe Diem går bland annat att köpa hos Sova eller på deras egna hemsida och finns tillgängliga mellan 90-210 centimeters bredd.

Hilding

Hilding erbjuder ett brett urval av kontinental-, ram- och ställbara sängar varav de allra flesta ligger i mellanklass. Ett stort plus med att köpa en säng från Hilding är att de är Svanenmärkta. Dessutom använder de sig enbart av FSC-märkt trä och ekologiska klädslar i sina produkter.

Sängar från Hilding går att köpa hos bland annat Sova och Tibergsmöbler. Alla Hildings sängar har dessutom 25 års garanti mot ram- och fjäderbrott.

Dux

Dux är inte enbart ett varumärke för sängar utan tillverkar även andra möbler. Det är dock deras sängar som är allra populärast även om de även är väl kända för sin fåtölj “Jetson”.

En Dux säng är exklusiv och välgjord och ser otroligt lyxig ut redan utan någon bäddning. Med detta kommer dock en hög prislapp och man får räkna med att ge mellan 50000-100000 kronor för en dubbel kontinentalsäng. Dubbla ramsängar går dock att få tag på från drygt 30000 kronor

Alla Dux-sängar är tillverkade av svenskt trä och stål och går att få tag på hos bland annat Svenssons och i Duxiana butiker.

Tempur

Tempur är ett varumärke med fokus på sängar och kuddar tillverkade av memory- eller minnesskum. Det som gör Tempurs minnesskum så unikt är att det från början utvecklades av NASA och har ett helt hemlig formula.

En enda Tempurmadrass tar hela 60 timmar att tillverka och genomgår hela sextiosju kvalitetskontroller innan de skickas vidare för försäljning. 

Du kan köpa en säng från Tempur hos bland annat Mio och Sova samt Tempurs egna webshop.

Jensen

Jensen är ett exklusivt varumärke på sängar som bland annat används av flera hotell i Norge. Alla av Jensens sängar är dessutom Svanenmärkta och tillverkade av trä från kontrollerat skogsbruk enligt FSCs alla regler.

En Jensen-säng har alltid 25 års garanti och finns att köpa hos exempelvis Sova och Sovkoncept.

Viking Beds

Viking Beds, eller Viking som de ofta kallas i folkmun, är ett varumärke för svensktillverkade sängar från Småland. Företaget kombinerar traditionellt hantverk med modern teknologi för att skapa produkter av högsta kvalitet.

Viking Beds lägger stor vikt vid detaljer, från val av material som naturlig latex och finaste ull till närodlat trä för så lite miljöpåverkan som möjligt.

Med en fokus på ergonomi och komfort, erbjuder Viking Beds en rad olika modeller och fasthetsnivåer för att passa olika sovstilar och kroppstyper. Deras sängar finns att köpa hos bland annat Seng, Sovkoncept och Sova.

Garantier och provperioder

En säng är en stor investering så det är inte konstigt att många är nervösa innan man gjort sitt köp. Garantier och provperioder gör dock att du kan känna dig tryggare med kvaliteten på sängen, speciellt om du beställer den online.

En garanti för en säng innebär en tidsbestämd tidsperiod för vilken tillverkaren eller återförsäljaren garanterar att produkten ska hålla. Skulle din säng mot förmodan gå sönder på grund av tillverkningsfel under denna perioden har du rätt till ersättning.

Provperioder ger dig istället möjlighet att skicka tillbaka den om du inte skulle vara nöjd inom det bestämda tidsintervallet (vanligtvis minst 30 dagar). Många butiker ger dig pengarna tillbaka, men vissa ger dig enbart möjlighet till byte av madrass eller säng.

Hur lång garanti har man på en säng?

Hur lång garanti man har på en säng beror på var den är köpt och vilket varumärke den tillhör. Vanligtvis varierar sänggarantin någonstans mellan 5-25 år.

Vi rekommenderar dock inte att köpa en säng som endast har 5 års garanti, om det inte gäller en gäst- eller barnsäng. En bra säng ska hålla i minst 7-10 år.

Här nedan följer en lista över hur lång garanti olika butiker och varumärken erbjuder för sina sängar:

 • Ikea: 10 års garanti för ribbottnar samt madrasserna i deras sängar.
 • Mio: 25 års garanti mot fjäder- och rambrott
 • Emma: 10 årig kvalitetsgaranti med rätt till en ny madrass om det uppstår fel trots att du använt madrassen korrekt.
 • Sängfabriken: Livstidsgaranti på ram- och resårbrott.
 • Bättre nätter: 25 års garanti mot ram- och resårbrott.
 • Hästens: 25 års garanti mot ram- och fjäderbrott

Vilka butiker erbjuder provperioder vid köp av en säng?

De allra flesta etablerade möbel- och sängbutiker erbjuder någon form av provperiod, vanligtvis mellan 30-100 dagar, för sina sängar.

Här är en lista över några av de bästa butikerna med provperioder för sängar:

 • Ikea: 90 dagars fri provperiod med möjlighet till att byta madrass.
 • Mio: 120 dagars provperiod med möjlighet att byta fasthet på madrassen. (Du har möjlighet att byta madrassen mellan dag 60-120).
 • Emma: 100 dagars fri provperiod med rätt till återbetalning. Den returnerade madrassen skänkes till välgörande ändamål.
 • Sängfabriken: 60 dagars “Sov-gott-garanti” med mäjligheten att byta fasthet på din madrass.
 • Bättre nätter: 100 dagars fri provperiod med rätt till byte av fasthet eller full återbetalning.

Hur ofta behöver man byta säng?

Hur ofta man behöver byta säng beror på hur hög standard det är på din säng, men också på hur väl du tagit hand om den. De allra flesta sängar håller i alla fall upp mot 10 år medan andra kan hålla så länge som 20 år.

Tecken på att du behöver byta säng

Ett tydligt tecken på att du behöver byta ut din säng är att du inte upplever att sängen ger samma komfort och stöd som tidigare. Kanske har du börjat vakna upp med ryggont eller stelhet i nacke och leder? Då är det förmodligen dags att byta ut sängen.

Ytterligare ett tecken på att du behöver köpa en ny säng är att den börjar se sliten ut. Detta kan exempelvis visa sig genom att dragkedjan runt överdraget på madrassen börjar sära på sig eller att madrassen sjunkit ihop eller har klumpat ihop sig.

Om din säng har en del år på nacken och du har börjat uppleva sömnproblem som du inte haft tidigare så kan detta också vara ett tecken på att du behöver byta ut din säng.

Sömnproblem orsakade av en för gammal säng kan exempelvis visa sig i form av att du har svårt att hitta en bekväm sovposition alternativt att du vaknar flera gånger på natten eller känner dig trött trots att du sovit ordentligt.

 

Vilka tillbehör behöver du till en säng?

När du ska köpa en ny säng finns det också viktiga tillbehör som du kan behöva förnya för att se till att du får en så god sömn som möjligt.

Det finns även andra praktiska tillbehör, som kanske inte nödvändigtvis förbättrar sömnen, men som höjer stämningen i rummet och ger en mer harmonisk och avslappnad miljö.

Här är en lista över viktiga tillbehör till din säng:

 • Madrasskydd: Ett madrasskydd placeras ovanpå bäddmadrassen för att skydda den mot fläckar, fukt och slitage. Det bidrar också till en bättre hygien och kan ofta tvättas i maskin.
 • Kudde: En bra kudde är lika viktig som din säng för att du ska få en god sömn. Fel kudde leder ofta till stelhet och värk i både nacke och rygg.
 • Örngott: Örngottet skyddar din kudde från svett och smuts. Välj gärna ett örngott i naturmaterial såsom bomull eller lin för bästa komfort.
 • Lakan: Lakanet är det lager som ligger närmast din kropp så välj gärna ett svalt och behagligt material såsom satin eller linne. Dra-på-lakanet är den allra populäraste typen av lakan och hålls fast runt madrassen med hjälp av resårband.
 • Täcke: Täcken finns i många olika tjocklekar och fyllningar som bestämmer hur varmt eller svalt täcket är. De vanligaste fyllningarna är dun/fjädrar, silke och fiber.
 • Påslakan: Påslakan bör precis som örngott och lakan väljas i ett material som andas för att förhindra att du överhettas under natten.
 • Överkast: Överkast används främst av estetiska skäl och dekorerar idag oftast enbart halva sängen istället för hela.
 • Kantklädsel: Kantklädseln används för att täcka över en resårmadrass eller resårbotten och kan användas istället för sängkappa om du har en ramsäng.
 • Sängkappa: En sängkapp används som en slags kjol till sängen, för att täcka över både sängbottnar och sängmadrasser. Sängkappan kan användas både för kontinental- och ramsängar.
 • Sänggavel: Kompletterar sängen och ger den ett varmare och mer ombonat intryck. Finns i både vägghängda- och stående modeller.

Sömnkvaliteten påverkas inte bara av hur bra din säng är utan den utgörs också av hur väl alla tillbehör kompletterar den. Utan rätt tillbehör kommer inte ens den bästa sängen till sin rätt.

Se därför till att unna dig riktigt bra täcken, kuddar och sängkläder för att få ut det allra mesta av din säng. Det förtjänar du!

Alla hjärtansdag rea Emma sängar

upp till 55% rabatt

Just nu får du även 5% EXTRA rabatt med koden: adrecord5